V sredo, 27. 9. 2023 je potekal podporni dogodek Služba mene išče, v okviru javnega naročila JN-5/2023: Pilotna usposabljanja za ženske v IKT, ki ga financira Ministrstvo za digitalno preobrazbo. Dogodek je udeleženkam odprl vrata do novih znanj, napotkov in trikov pri iskanju oziroma zamenjavi zaposlitve ter poudaril pomembno vključevanja žensk v IKT svet.

 

Hitri tehnološki napredki, družbeni trendi in gospodarski premiki, so eni izmed glavnih razlogov za nastajanje novih poklicev in nenehno spreminjanje trga dela. V današnjem hitro spreminjajočem okolju, je izobrazba zgolj izhodišče, medtem ko pridobivanje raznovrstnih znanj in veščin ter spremljanje trendov, postajajo ključ do uspeha oziroma uspešne kariere.

 

Sabina Zupan, Organizatorka izobraževanja odraslih za področje projektov in karierna svetovalka na Cene Štupar, nam je zaupala, da lahko v prihodnosti pričakujemo predvsem povečano povpraševanje po poklicih iz področja informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT), zdravstva, ekonomije, zelene tehnologije in organizacje. Pomembno je, da si posamezniki izberejo področja dela, ki jih zanimajo in kjer bodo z veseljem pridobivali nova znanja in izkušnje.

 

Ključno za uspešno poklicno kariero dobro poznavanje sebe, svojih interesov, vrednot, spretnosti in ciljev. Za pomoč pri vrednotenju teh spretnosti in svetovanju za znanje, se lahko obrnete na Svetovalno središče, kjer so vam na voljo različna brezplačna individualna ter skupinska svetovanja.

 

 

V drugem delu dogodka, smo s Katjo Plazar in Polono Vehovec, karierni svetovalki na Zavodu za zaposlovanje, odkrivali svet zaposlovanja. Uspeh pri iskanju zaposlitve v veliki meri temelji na dobri, močni postavitvi osebne blagovne znamke. Podobno kot pri tržni znamki podjetja gre za ustvarjanje in vzdrževanje javne podobe. Je torej vse tisto kar sporočamo drugim in kako nas javnost dojema. Dobra, močna osebna blagovna znamka predstavlja prednost na trgu dela, saj pomaga posamezniku izstopiti iz množice kandidatov in postati prva izbira v očeh delodajalcev. Hkrati pa prispeva k večjemu zaupanju tako med delodajalci kot tudi med sodelavci, kar lahko prispeva k dolgoročnemu uspehu in napredovanju.

 

Iskanje nove zaposlitve v osnovi delijo na pasivne in aktivne metode. Pri pasivnih metodah govorimo o prijavah na zaposlitvene oglase in vpise v baze zaposlitvenih agencij. Aktivne metode iskanja dela pa vključujejo tudi mreženje, udeležbo na kariernih sejmih ter direktna, samoiniciativna komunikacija s podjetji. Kombinacija obeh pristopov, pri čemer aktivne metode predstavljajo večino (80%) časa, je pogosto najboljša in najuspešnejša strategija pri iskanje zaposlitve.

 

 

Pri iskanju dela vam lahko pomagajo tudi družbena omrežja, ki so v zadnjih letih postala nepogrešljivo orodje za odkrivanje novih kariernih priložnosti. Pomembno je paziti na primernost objav, deljenje informacij ter nastavitev zasebnosti. LinkedIn je največje poslovno družbeno omrežje, ki tudi v Sloveniji postaja vse bolj priljubljeno med delodajalci in iskalci zaposlitve. Za iskalce zaposlitve je zelo pomemben urejen in redno posodobljen profil ter aktivno mreženje in uporabljanje kanala.

 

Katja Plazar in Polona Vehovec sta nam za konec predstavili tudi portal PoisciDelo.si, kjer je brezposelnim in iskalcem zaposlitve na voljo pester nabor storitev in informacij za iskanje zaposlitve ter delili trike in nasvete za dobro pripravo na razgovor.