V okviru projekta Mobilni heroji 2 bomo v sodelovanju s Simbiozo izvajali neformalna usposabljanja s področja digitalnih kompetenc za starejše nad 55 let v ruralnih okoljih, z uporabo opremljene mobilne enote, z namenom povečanja digitalne vključenosti prebivalcev Republike Slovenije. 

 

Zakaj?

Ker so starejši zagotovo ena najbolj ranljivih skupin, ki se še posebej težko sooča z digitalno transformacijo družbe.  V okviru projekta bomo pomagali starejšim pri uporabi IKT tehnologij in tako zmanjševali razkorak med starejšimi generacijami in digitalizacijo. Digitalno opolnomočenje starejših omogoča starejšim bolj kakovostno življenje, večjo neodvisnost, boljšo informiranost in predvsem večjo socialno vključenost. 

 

Kako?

Ekipa zavoda za medgeneracijsko sodelovanja, Simbioza in ekipa Micro Team bo z usposobljenimi strokovnjaki v lokalnih ruralnih okoljih izvajala delavnice digitalnega opismenjevanja starejših. Potujoča učilnica uvaja nove prožne oblike učenja v inovativnem učnem okolju, ki podpira lažji razvoj IKT kompetenc pri starejših. Poleg izvedbe brezplačnih IKT delavnic bomo starejšim na voljo tudi dodatne storitve, kot so individualno svetovanje ter druge storitve za reševanje izzivov povezanih z uporabo IKT tehnologij.

 

Komu je projekt namenjen?

Za vse starejše od 55 let, ki so začetniki ali naprednejši uporabniki.

 

Kdaj?

Mobilna učilnica bo na terenu, v okviru projekta Mobilni heroji 2, med 19. 6. in 30. 11. 2023. V vaš kraj lahko pridemo med tednom, med ponedeljkom in petkom, v dopoldanskem ali popoldanskem času. 

 

Program?

Usposabljanja so oblikovana na podlagi okvirja digitalnih kompetenc za državljane - DigComp2.2. Za udeležence so na posameznih lokacijah delavnice prilagojene glede na predhodno znanje udeležencev in izražen interes za določeno področje. 

 

Področja:

  • Informacijska in podatkovna pismenost
  • Komunikacija in sodelovanje
  • Ustvarjanje digitalnih vsebin
  • Varnost
  • Reševanje problemov

 

Delavnice lahko izvedemo:

  • zunaj ob kombiju, kjer postavimo učilnico na prostem (postavimo mize, stole in potrebno opremo), ki jih pripeljemo s seboj
  • v vaših notranjih prostorih (notranji prostor je potreben v vsakem primeru kot rezervna možnost v primeru slabega vremena)

 

Na lokaciji smo prisotni 4 polne ure, kjer bomo za najmanj 15 udeležencev izvedli delavnice, ki si jih posamezna organizacija izbere iz nabora delavnic. Udeležencem, ki nimajo lastne opreme, v okviru delavnic nudimo pametne telefone in tablične računalnike. 

 

Kako lahko sodelujem(o)?

V kolikor želite, da mobilna učilnica pride tudi v vaš kraj, nam pišite na andrej.jerak@microteam.si ali nas pokličite na telefon 041-717-191 (Andrej).

Seznam dogovorjenih lokacij za tekoči mesec, kjer se nam lahko pridružite na terenu, bomo posodabljali in objavili tukaj.