Digitalizacija in spletna prodaja sta v času pandemije doživela nepričakovan razcvet in kakor kaže, se bo trend nadaljeval tudi v prihodnosti. Selitev fizičnih trgovin na splet in na sploh obstoj podjetij v digitalnem svetu ni več vprašanje časa – spremembe so tu. Povpraševanja po izdelovalcih spletnih strani je vedno več, marsikdo pa si želi osvojiti osnovne veščine, da lahko ureja svojo spletno stran ali stran podjetja.

 

Izdelava spletnih strani poleg programerskega znanja zahteva tudi nekaj ustvarjalnih in analitičnih spretnosti, ki jih osvojite na našem tečaju »Oblikovalec spletnih strani«. Na osnovi sistema za upravljanje vsebin Joomla pridobite naprednejša znanja pri oblikovanju spletnih vsebin in urejanju spletnih strani.

 

Katere veščine in orodja potrebujete, če želite postati uspešen izdelovalec spletnih strani?

 

1. GRAFIČNO OBLIKOVANJE

Morda se zdi očitno, da potrebujete znanje grafičnega oblikovanja, da postanete izdelovalec spletnih strani, toda kaj to pomeni? Oblikovanje spletnih strani je pravzaprav veja grafičnega oblikovanja.

Kot vsak obrtnik tudi izdelovalec spletnih strani potrebuje za svoje delo prava orodja. Poznavanje osnov spletnega in grafičnega oblikovanja koristi v vsakem primeru. Medtem ko se za profesionalni grafično oblikovanje uporabljajo plačljiva orodja, kot so Adobe Photoshop, Adobe Illustrator in Sketch, lahko za oblikovanje spletnih strani, kjer se osredotočimo predvsem na digitalne izdelke, uporabljamo številne brezplačne spletne aplikacije, kot so Gimp, Canva, Adobe Spark, Visme, Viste Create in Stencil.

S priučenimi osnovami grafičnega oblikovanja boste poznali temeljna načela oblikovanja, ki jih potrebujete, da postanete izdelovalec spletnih strani. Načela oblikovanja so tista, ki določajo videz in postavitev spletnega mesta in so eden najpomembnejših konceptov, ki jih izdelovalec spletnih strani mora poznati. Z njimi boste znali postaviti prava razmerja slik in likov, tipografije in teorije barv. Od tega znanja je odvisno ali bo obiskovalcem vaša spletna stran všeč in privlačna, da bi brskali naprej ali jo bodo nemudoma zapustili.

 

2. UPORABNIŠKA IZKUŠNJA

Uporabniška izkušnja nam pove kako se ljudje počutijo (mirno, razočarano, navdušeno itd.), ko obiščejo določeno spletno mesto. Pri izdelavi spletnih strani moramo biti pozorni, da stran oblikujemo tako, da bo uporabniku prijazna in uporabniku privlačna stran. Zasnova spletnega mesta mora zajeti rešitev, ki jo obiskovalec vaše spletne strani prejme takoj, ko obišče vašo stran. Da boste to storili na pravilen način, boste morali malo raziskovati kakšni so vaši potencialni uporabniki spletne strani in kaj iščejo ter potrebujejo. S poznavanjem uporabniške izkušnje vaših potencialnih uporabnikov boste vedeli kako stran pripraviti, katere objave na katerih družbenih omrežjih so nujne za pridobitev čim več obiskovalcev in s čim se vaši obiskovalci najbolj odzivajo.

 

3. HTML

Morda si ne predstavljate, da bi morali izdelovalci spletnih strani poznati katero koli kodo, vendar je potrebno imeti vsaj nekaj tehničnih veščin – za večino današnjih oblikovalskih delovnih mest se pričakuje malo poznavanja HTML in CSS. HTML je kratica za Hyper Text Mark-up Language, ki je označevalni jezik za izdelavo spletnih strani. Z njim opišemo gradiva, ki jih želimo objaviti na spletu. Z njim lahko spreminjamo tip pisave, velikost in stil, vključimo lahko slike, povezave, tabele, obrazce ipd. S pomočjo HTML določimo tudi strukturo in pomen dokumenta. V prenesenem pomenu, je to način, kako dobite "kul" vsebino, kot so všečne fotografije, spektakularni videoposnetki in grafike na vašem spletnem mestu.

 

4. CSS

In potem je tu še HTML-jev partner, CSS ali drugače rečeno, kaskadne stilske predloge (Cascading Style Sheets). CSS je kodni jezik, ki brskalnikom pove, kako postaviti in oblikovati HTML za spletno stran. Z drugimi besedami, zaradi tega so celotno besedilo, grafike in slike videti dobro in imajo določen dizajn. S CSS lahko prilagodite barve, spremenite pisave ali dodate osupljivo ozadje in še veliko več! Tu lahko daste vaši oblikovalski žilici prosto pot in ustvarite svojstven pečat na vsaki spletni strani, ki jo izdelate.

 

Nasvet: To so delovna mesta, za katere se lahko potegujete, če imate znanje HTML in CSS

 

 

MEHKE VEŠČINE, ki jih potrebuje vsak izdelovalec spletnih strani

Ni uspešnega izdelovalca spletnih strani brez nekaj mehkih veščin. Da boste organizirani in učinkoviti pri svojem delu, potrebujete tudi veščine, na katere prisega večina izdelovalcev spletnih strani. Zato si vzemite nekaj minut, da nanje kasneje ne boste pozabili.

 

5. UPRAVLJANJE S ČASOM

Ne glede na to, ali ste samostojni v svojem poklicu ali delate v nekem podjetju, morate imeti pregled nad svojim urnikom, cilji in prioritetami, saj je to del uspešnega izdelovalca spletnih strani. Upravljanje s časom predstavlja znanje, strategije in tehnike, s katerimi skušamo učinkovito izrabiti svoj čas in doseči zastavljene cilje.

Raziskave kažejo, da se pri ljudeh, ki učinkovito upravljajo s časom, zmanjša psihološki stres in napetost pri delu, manj je konfliktov med sodelavci in tudi doma. Poviša se zadovoljstvo z delom in vzpostavi se nadzor nad časom. Pri posameznikih je bilo možno opaziti tudi pozitivne zdravstvene spremembe. Prav tako pa veliko redkeje prihaja do odlašanja.

 

Nasvet: Če želite bolje organizirati svoje življenje, se pridružite našemu tečaju za upravljanje časa, dela in sebe.

 

6. KOMUNIKACIJSKE SPOSOBNOSTI

Ostati v stiku s strankami in znati izraziti svoje mnenje na pravilen način sta tudi veščini, ki jih kot izdelovalec spletnih strani morate imeti. Stranke boste morali obveščati o napredku vašega dela, predstaviti jih boste morali vaše ideje in v nekaterih primerih razložiti odstopanja od njihovih želja. Morda boste dobili nalogo, da sestavite nekaj besedil, še posebej, če boste postavili ali urejali spletno trgovino. Zato se morate osredotočiti na svoje pisne in govorne veščine, ki zavoljo poslovnega uspeha morajo ostati pozitivne v vsakem primeru.

 

Nasvet: Ker moč pozitivne komunikacije ni vsakemu dana v zibko, se je lahko priučite na enem od naših tečajev.

 

7. SEO / DIGITALNI MARKETING / DRUŽABNA OMREŽJA

Nabor spretnosti SEO (optimizacija iskalnikov), digitalnega marketinga in družabnih omrežij se morda zdi, da je bolj namenjen tržnikom ali prodajalcem kot izdelovalcem spletnih strani. Ker pa je internet način, na katerem danes prodaja že toliko podjetij, je priporočljivo, da vsaj osnove poznate tudi vi. To je košček mozaika uspešnega izdelovalca spletnih strani.

 

Že vihate rokave in bi že kar izdelali svojo prvo spletno stran? Potem nam hitro pošljite svoje povpraševanje za računalniški tečaj: Izdelovalec spletnih strani:


Povpraševanje - Prijava


Prepišite spodnjo kodo (zaščita pred roboti)