Stres je danes po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ena največji zdravju škodljivih nevarnosti 21. stoletja. Že vsaka tretja oseba naj bi doživljala stalne simptome stresa, izgorelost pa prizadene do 10 % ljudi. So vaši sodelavci pod velikim stresom ali se morda sami spopadate s kroničnim stresom? Potem morate takoj ukrepati, navsezadnje lahko to stanje negativno vpliva na vaše zdravje. Naučite se obvladovati stresne situacije in preprečiti izgorelost na delovnem mestu s tehnikami, ki jih osvojite na tečaju.

 

Sodobna škodljivca zaposlenih - stres in izgorelost

Izgorelost je bila sprva opisana v povezavi s poklici, kjer zaposleni dela z ljudmi, kasneje pa tudi v povezavi z ostalimi poklici in tudi ostalimi področji posameznikovega življenja. Kronične težave in stres na kateremkoli področju človekovega življenja lahko vodijo v izgorelost, ki je v Mednarodni klasifikaciji bolezni opredeljena kot stanje življenjske izčrpanosti, ki jo opisujejo posameznikova izčrpanost, depersonalizacija (tudi umik ali cinizem) in zmanjšana osebna učinkovitost. Znaki izgorelosti se po podatkih NIJZ pri posamezniku kažejo na čustveni, telesni, vedenjski in motivacijski ravni ter tudi na področju mišljenja.

 

Stres ima dva obraza

Stres so fizične in psihične reakcije na določene situacije. Te doživljamo kot zelo zahtevne, skoraj neobvladljive. Obstajajo različni sprožilci stresa, kot so:

 • časovni pritiski ali pritisk za določen dosežek
 • previsoke zahteve ali druge težave na delovnem mestu
 • družbeni konflikti
 • osebne ali družinske težave

 

Pozitiven stres je zdrav

Mnogi ljudje sanjajo o življenju brez stresa. Končno brez sestankov, čas zase in druge, samo živite ta dan. Vendar ima določena mera stresa tudi pozitiven učinek na nas: poveča našo pozornost in izboljša delovanje našega telesa, ne da bi mu škodoval. Pozitivni stres nas motivira in povečuje našo produktivnost, ko na primer uspešno opravimo zahtevno nalogo. Lepa izkušnja obvladovanja izziva pa poveča našo samozavest za spopad z naslednjo nalogo. Določen stresni dražljaj zagotovo lahko prevzame zaščitno funkcijo in nas v ključni situaciji celo reši. Ko na primer sedite v avtu in morate nepričakovano pritisniti na zavore. Vaše telo je pripravljeno, ne da bi vam bilo treba razmišljati o tem. Izkupiček reakcije je pozitiven izid nepričakovanega dogodka.

 

Ko stres postane negativen

Kot se pogosto dogaja, pa je stres odvisen tudi od količine: stres se šteje za negativnega le, če se pojavlja prepogosto in nima fizične kompenzacije. Negativni stres dojemamo kot grožnjo in preobremenitev. Delali naj bi tisoč stvari hkrati – in dobro vemo, da nalog ne bomo izpeljali ali pa le z resničnim naporom. Toda v nekem trenutku je naša moč na koncu in to lahko negativno vpliva na naše zdravje.

 

Izgorelost kot občutek iztrošenosti telesa in duha

Če omenjena stiska traja dlje časa, nam začne načenjati živce. Možne posledice so izčrpanost, nemir, izguba apetita, oslabljen imunski sistem in podobno. Tu pridejo v poštev strategije obvladovanja stresa. Ob tem nam običajno najprej pride na misel izraz izgorelost. Toda kaj se pravzaprav skriva za tem? Enotne opredelitve še nimamo, priznani pa so možni simptomi::

 • brezvoljnost
 • utrujenost
 • padec zmogljivosti
 • malodušje

 

Mnogi oboleli opisujejo občutek »izgorelosti« telesa, iz katerega izhaja tudi izraz. V mnogih primerih se prizadeti najprej umaknejo iz svojega družbenega okolja. Pojavijo se lahko tudi telesni simptomi, kot so glavoboli in bolečine v hrbtu ali motnje spanja. Izgorelost se pogosto razvije zahrbtno, zato so preventivni ukrepi še toliko bolj pomembni. Če opazite takšne znake pri sebi ali pri tistih okoli sebe, ukrepajte hitro. Udeležite se tečaja za obvladovanje stresa in preprečevanje izgorelosti.

 

Uspešnim podjetjem je zdravje zaposlenih ključno

Zdravje in dobro počutje zaposlenih je ključno za učinkovite in uspešne organizacije, vendar pa je zavedanje tega med slovenskimi delodajalci še vedno premajhno. Zakon o varnosti in zdravju pri delu (Ur. l. RS, št. 43/2011, 6. člen) sicer narekuje, da tradicionalne aktivnosti za obvladovanje tveganj za varnost in zdravje pri delu (VZD) v podjetju nadgrajujemo z dodatnimi aktivnostmi za promocijo zdravja na delovnem mestu (PZDM). Med njimi so zelo priljubljeni različni tečaji, ki pomagajo zaposlenim ohranjati zdravje in zadovoljstvo, hkrati pa dvigujejo njihovo produktivnost in ustvarjalnost. Posledično redkeje zbolijo in redkeje odhajajo v bolniški staž ter ostajajo zvesti svojemu delodajalcu.

 

Ustrezno znanje o nastanku stresa in izgorelosti, njunem vplivu in tehnikah za premagovanje pridobite na tečaju Obvladajmo stres in preprečimo izgorelost.

 

Namenjen je različnim skupinam ljudi, in sicer:

 • vodilnim v podjetju,
 • zaposlenim v socialnih in negovalnih poklicih
 • fizioterapevti in delovni terapevti
 • zasebni trenerji

Vsakdo lahko z ustreznim znanjem obvladuje stresne situacije v vsakdanjem življenju. Za zdravo delovno okolje, brez stresa, ki vodi v izgorelost, se prijavite na tečaj:


Povpraševanje - Prijava


Prepišite spodnjo kodo (zaščita pred roboti)